Nevrolog samoplačniško – nevrološki pregled za bolnike z demenco

Nevrolog samoplačniško
Koraki od prepoznave demence do zdravljenja te degenerativne možganske bolezni so pomembni, da se pacientom lahko zagotovi ustrezna oskrba, ki jo potrebujejo. Začne se s tem, da svojci najprej prepoznajo simptome, sledi pa obisk pri osebnem zdravniku, ki pacienta lahko tudi napoti k specialistu. Pacientom je na voljo tako nevrolog samoplačniško kot nevrolog na napotnico, izbira pa je odvisna od več dejavnikov.

V vsakem primeru je cilj nevrološkega kliničnega pregleda ta, da potrdi ali ovrže sum na Alzheimerjevo bolezen ali katero drugo obliko demence. Po postavitvi diagnoze pa je na vrsti načrtovanje zdravljenja, ki lahko vključuje farmakološke terapije, terapevtske intervencije, terapevtske metode, kot je transkranialna pulzna stimulacija (TPS®), ki lahko dopolni tradicionalne pristope, ter prilagoditve življenjskega sloga in oskrbo.

Svojci – prvi korak do prepoznave znakov demence

Svojci so običajno tisti, ki prvi opazijo spremembe v obnašanju in kognitivnih funkcijah. Ker so seznanjeni z vsakodnevnimi rutinami in navadami pacienta, lahko hitreje zaznajo, da nekaj ni v redu. Opazijo lahko težave v komunikaciji ter spremembe v čustvenem stanju, kot so razpoloženjska nihanja, zmeda in tesnoba.

Najpogosteje so ravno svojci tisti, ki opazijo prve opozorilne znake demence in bližnjega odpeljejo k osebnemu zdravniku, ter se kasneje dogovorijo za nevrološki pregled pri specialistu. Hkrati so tudi izjemno pomemben vir informacij za zdravstvene delavce pri diagnosticiranju in načrtovanju terapevtskih pristopov za pacienta z demenco.

Na nevrološki pregled prvi običajno napoti osebni zdravnik

Če svojci sumijo na pojav demence, prvo instanco pomoči predstavlja splošni osebni zdravnik, ki je prvi stik pacienta z zdravstvenim sistemom. Le-ta najprej oceni bolnikovo zdravstveno stanje, vključno s fizičnim zdravjem, čustvenim stanjem, zdravili in drugimi dejavniki, ki bi lahko vplivali na simptome demence, in izključi druge možne vzroke za simptome, ki bi lahko bili podobni demenci.

Splošni zdravnik predstavlja prvi korak v procesu diagnosticiranja demence, saj ima širok spekter znanja in lahko usmeri pacienta na pravo pot za nadaljnje ocene, diagnozo in upravljanje bolezni.

Če obstajajo znaki demence, lahko splošni zdravnik izda napotnico za nevrološki pregled prvi, pri čemer so na voljo tako javne kot zasebne ordinacije. Ker so čakalne dobe različne, se lahko odločite za izvajalca z najkrajšo čakalno dobo, v primeru dolgih čakalnih vrst pa se lahko dogovorite tudi za nevrološki pregled samoplačniško in si zagotovite hitro obravnavo.

Nevrološki pregled – zakaj je pomembno, da ne odlašamo z obiskom nevrologa?

Pravočasno odkrivanje demence, katero lahko potrdi le specialist nevrolog, je izjemno pomembno iz več razlogov. Najbolj pomemben razlog je ta, da zgodnja diagnoza omogoča hitrejši začetek ustreznega zdravljenja in upravljanja demence. Zdravila in terapevtski pristopi lahko bolje obvladujejo simptome in upočasnijo napredovanje bolezni, kar omogoča pacientom boljšo kakovost življenja in daljše obdobje samostojnosti.

V splošnem velja, da so učinki terapij v zgodnjih fazah bolezni nekoliko večji, saj s tem preprečujemo napredovanje nevrodegenerativne bolezni. Določene terapije, kot je transkranialna pulzna stimulacija TPS®, pa učinkujejo tudi pri bolj razvitih oblikah demence. Cilj je, da se izboljšajo simptomi Alzheimerjeve bolezni oziroma, da se s tako terapijo lahko simptomi učinkovito obvladujejo. Tukaj si lahko preberete več o tem, kako transkranialna pulzna stimulacija pomaga pri obvladovanju simptomov Alzheimerjeve bolezni.

Nevrolog samoplačniško ali na zdravstveno napotnico od osebnega zdravnika?

Naročanje na nevrološki pregled lahko povzroči kar nekaj skrbi. Morda ste od osebnega zdravnika dobili napotnico, vendar ste pri tem preverili čakalno dobo za prvi pregled v ambulanti za kognitivne motnje, in ugotovili, da je čakalna doba zelo dolga.

Če kolebate med tem, ali za testiranje in odkrivanje demence obiskati nevrologa na napotnico, ali pa se odločiti za samoplačniško ordinacijo, si lahko pomagate s spodnjimi usmeritvami:

 • Nevrolog samoplačniško cena: samoplačniške preglede ne krije zdravstveno zavarovanje, zato morate upoštevati, da boste za pregled morali plačati.
 • Nevrolog čakalne dobe: čakalne vrste za specialistične preglede so lahko dolge. Če želite hitro dostopati do nevrološkega pregleda, se lahko odločite za samoplačniški pregled, kjer čakalnih dob običajno ni, in se s tem izognete čakanju. Na javnem portalu lahko preverite, kakšne so čakalne dobe za pregled pri nevrologu.
 • Zdravstveno stanje in simptomi: če gre za hujše simptome, ki kažejo na demenco ali druge resne zdravstvene težave, vam bo osebni zdravnik napisal napotnico pod hitro, če boste pa tudi s to napotnico morali dolgo čakati, se še vedno lahko odločite za nevrološki pregled samoplačniško.
 • Izbira specialista: če želite obiskati specifičnega nevrologa, ki pa svojih storitev ne ponuja znotraj javne zdravstvene službe oziroma nima pridobljene koncesije, se lahko v zasebno ordinacijo naročite na samoplačniški pregled.
 • Zavarovalni paketi: nekatere zavarovalnice ponujajo pakete, ki krijejo stroške specialističnih pregledov. Tako lahko dobite povrnjene stroške specialističnega pregleda v nevrološki ambulanti.

V društvu Spominčica Alzheimer Slovenija so pripravili seznam javnih zavodov in zasebnih ambulant, kjer delujejo strokovnjaki na področju nevrodegenerativnih boleznih. Oglejte si seznam nevroloških in psihiatričnih ambulant.

Dober nevrolog samoplačniško – kaj upoštevati pri izbiri specialista?

Izbira primernega nevrologa za preiskave in odkrivanje demence je ključna, saj bo strokovnjak igral pomembno vlogo pri pravilni diagnozi in nadaljnjem upravljanju bolezni. Tu je nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo izbrati dobrega nevrologa:

 • Osredotočite se na iskanje nevrologa, ki ima izkušnje z diagnosticiranjem in zdravljenjem demence. Specializacija in izobraževanja na področju nevrodegenerativnih bolezni (vključno z demenco) sta pomembna dejavnika.
 • Preverite mnenja in priporočila drugih ljudi, ki so že imeli izkušnje s pregledom ali zdravljenjem pri nevrologu.
 • Preverite, kje nevrolog izvaja klinično prakso. Izberite tistega, ki deluje v ugledni bolnišnici, kliniki ali zdravstvenem centru, ki je specializiran za nevrološke bolezni.
 • Pomembno je, da se pacient počuti udobno in zaupa nevrologu. Izbira nevrologa, s katerim se lahko odprto pogovarjate in ki je empatičen, je ključnega pomena za uspešno sodelovanje.
 • Preverite, ali specialist sprejema nove paciente. Dolge čakalne vrste se lahko razlikujejo glede na regijo in povpraševanje.

Nenazadnje velja, da dober nevrolog samoplačniško je vsekakor tisti, ki je strokovnjak na svojem področju ter ima ustrezne izkušnje, znanje in empatijo za obravnavo bolnikov z demenco.

Kako poteka nevrološki pregled pri specialistu in kaj pričakovati?

Prvi nevrološki pregled pri specialistu za odkrivanje demence je pomemben korak pri oceni pacientovega zdravstvenega stanja in ugotavljanju morebitne prisotnosti demence. Običajno je tako, da nevrolog sledi določenim protokolom.

Najprej pridobi vse podatke, da lahko preuči anamnezo. To je zdravstvena zgodovina, simptomi, trenutno stanje in morebitne druge bolezni. Pomembno je, da se na pregled pripravite tako, da imate s seboj vse potrebne zdravstvene dokumente in informacije.

Specialist bo opravil tudi fizični pregled, pri čemer lahko meri krvni tlak, pregleda srce in pljuča ter druge pomembne telesne funkcije. Preveri možganske funkcije, kot je gibanje, refleksi, koordinacija, vid, sluh in druge nevrološke sposobnosti.

Iz nevrološke ambulante napotitev na preiskave

Na podlagi anamneze in kliničnega pregleda nevrolog opredeli bolezen ter pacienta napoti na diagnostične preiskave, ki pomagajo pri ugotavljanju prisotnosti demence, izključevanju drugih vzrokov za simptome ter oceni resnosti in vrste demence. Vrst demenc je namreč več, tukaj pa si lahko preberete, kakšna je razlika med demenco in Alzheimerjevo boleznijo.

Najpogosteje diagnostične preiskave, na katere napoti nevrolog, so:

 • Laboratorijske preiskave in krvni testi
 • Kognitivni testi: strukturirani testi, ki merijo različne vidike kognitivnih funkcij, kot so spomin, pozornost, jezik, orientacija, razmišljanje in abstraktno mišljenje.
 • Slikovne preiskave: magnetna resonanca (MRI) in računalniška tomografija (CT) sta pogosti slikovni preiskavi, ki se uporabljata za oceno strukture možganov in sprememb v možganskih tkivih. Pomembno je, da se slika celotno glavo, vključno s predelom ušes in nosu. Če se boste odločili za terapijo s transkranialno pulzno stimulacijo z Neurolith sistemom v nevrofizioterapija Ljubljana, boste morali imeti opravljeno MRI diagnostiko, ki pa ne sme biti starejša od treh mesecev.
 • Lumbalna punkcija: gre za odvzem možganske tekočine pri bolnikih z demenco.

Če se boste odločili, da boste šli na nevrološki pregled samoplačniško, preverite, ali vam bo specialist lahko izdal napotnico na zdravstveno zavarovanje, sicer jih boste morali plačati. V primeru, da želite diagnostične preiskave opraviti v krajšem času, se še vedno lahko odločite za samoplačniško možnost, da boste prej na vrsti.

Kaj sledi, ko je diagnoza demenca potrjena iz strani nevrologa?

Ko je diagnoza demence potrjena s strani nevrologa, se začne proces načrtovanja in izvajanja nadaljnjega upravljanja bolezni. Pomembno je vedeti, da gre za neozdravljivo bolezen, kateri pa je mogoče lajšati simptome, zato upravljanje bolezni zajema več pristopov. Celosten pristop vključuje:

 • Farmakološke terapije: specifični inhibitorji in zdravila, ki se uporabljajo za obvladovanje specifičnih simptomov. Zdravila predpiše nevrolog.
 • Izobraževanje in svetovanje: specialist nevrolog vam bo pomagal razumeti naravo demence, potek bolezni in pričakovane spremembe. Dobili boste informacije, ki vam bodo pomagale premagovati različne izzive pacientov z demenco, vključno s simptomi, zdravljenjem, načrtovanjem oskrbe in prilagoditvami življenjskega sloga.
 • Nefarkamkološke terapije: to so lahko kognitivne stimulacije, ki spodbujajo kognitivne sposobnosti in pomagajo vzdrževati kognitivne funkcije, govorne terapije, fizioterapije, ki pomagajo pri ohranjanju telesne funkcionalnosti, gibljivosti in ravnotežja, ter terapevtski postopki, kot je transkranialna pulzna stimulacija, ki klinično dokazano znatno izboljšuje nevropsihološke rezultate pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo.

Po postavitvi diagnoze je potrebno redno hoditi na nevrološke preglede, saj mora nevrolog spremljati napredovanje bolezni, učinkovitost zdravljenja in prilagajati načrte glede na spremembe v stanju bolezni.

Center fizioterapija Ljubljana – nevrološka rehabilitacija

V zasebnem centru fizioterapija Ljubljana delujemo strokovnjaki na področju nevrološke rehabilitacije. Pri bolnikih z nevrodegenerativnimi obolenji, predvsem pri bolnikih z Alzheimerjevo obliko demence, izvajamo terapije z transkranialno pulzno stimulacijo (TPS®) s sistemom NEUROLITH®, doslej edinim tovrstnim terapevtskim postopkom, ki je pridobil registracijo za »zdravljenje osrednjega živčevja bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo«.

Čeprav gre za certificirano medicinsko tehnologijo Storz Medical, so terapije na voljo samoplačniško. Preden se vključite v osnovni terapevtski program (3 terapije na teden), je potrebno preveriti, da niso prisotne določene kontraindikacije za TPS® terapijo z Neurolith sistemom, zato potrebujemo MRI slikovno diagnostiko glave in možganovine.

Najprej boste zato opravili nevrološki pregled in klinične teste, nevrolog samoplačniško ali na napotnico pa vas bo napotil na slikovno diagnostiko, katere izvide potem prinesete k nam v center fizioterapija Ljubljana. Po osnovnem terapevtskem programu pa boste ponovno opravili klinična testiranja, temu primerno bodo sledile tudi obnovitvene terapije.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja